Nieuwe voorwaarde voor aftrekbaarheid huurvergoedingen
19/02/2024Huurders die hun betaalde huur als beroepskosten in mindering willen brengen als beroepskost worden vanaf aanslagjaar 2024 verplicht bijkomende informatie te verstrekken in hun fiscale aangifte.
Informatie plicht
Momenteel beschikt de fiscale administratie niet altijd over voldoende informatie om te verifiëren of de huurvergoedingen die de huurder als beroepskost heeft opgegeven, door de verhuurder worden aangegeven als huurinkomen.
Om dit probleem aan te verhelpen, is er vanaf aanslagjaar 2024 een bijkomende informatieverplichting ingevoerd. Hierdoor moeten zowel particulieren (die de huurvergoedingen voor het onroerend goed geheel of gedeeltelijk in aftrek brengen als werkelijke beroepskosten), als elke rechtspersoon die ertoe gehouden is een aangifte in de inkomstenbelasting in te dienen, een bijlage toevoegen aan hun aangifte.
Deze bijlage zal de volgende informatie bevatten:
Naam, adres, rijksregisternummer of ondernemingsnummer van de verhuurder.
Adres van het onroerend goed of onroerende goederen.
Bedrag van de huurvergoedingen, per onroerend goed.
Het deel van de huurvergoedingen dat als beroepskost in aftrek is genomen.
Deze informatieverplichting middels de bijlage bij de aangifte geldt niet indien de huurvergoedingen gefactureerd werden door een verhuurder/belastingplichtige aan de huurder.
Aftrek huurvergoedingen
De aftrek van de huurvergoedingen zal niet langer kunnen worden
Indien voornoemde informatieverplichting niet wordt nageleefd door de huurder
Indien de huurvergoedingen betrekking hebben op een huurovereenkomst dewelke kosteloos werd geregistreerd omdat het onroerend goed uitsluitend bestemd is tot de huisvesting van een gezin of van een persoon, zullen de huurvergoedingen zonder meer niet langer aftrekbaar zijn.
De wetgever voorziet wel in een uitzondering voor huurvergoedingen dewelke betrekking hebben op een onroerend goed dat door de belastingplichtige wordt gehuurd met als uitsluitend doel de huisvesting van één of meer werknemers of bedrijfsleiders en, desgevallend, hun gezin ingevolge een wettelijke of contractuele verplichting.
Het is niet ondenkbeeldig dat de fiscus op basis van de informatieverplichting in de nabije toekomst gerichte controles zal uitvoeren.
Een werknemer of bedrijfsleider die beroepsverplaatsingen maakt met zijn eigen wagen, kan van zijn vennootschap/werkgever een terugbetaling krijgen van die gemaakte autokosten.
Vzw’s, internationale vzw’s (of ‘ivzw’s’) en private stichtingen zijn onderworpen aan een taks tot vergoeding der successierechten of patrimoniumtaks van 0,17% op de waarde van hun bezittingen.
Sinds 1 augustus 2023 worden gegevens van personen aan wie een bestuursverbod is opgelegd, geregistreerd, bewaard en gewijzigd in een ‘centraal register van bestuursverboden’.
Vragen over een nieuwsbericht?
Wij zijn beschikbaar van maandag tot donderdag van 8u30 tot 17u en op vrijdag van 08u30 tot 16u