Menu

BLIJF UP TO DATE!

Via deze rubriek houden we je graag op de hoogte van de laatste nieuwigheden.


19/02/2024 Nieuwe voorwaarde voor aftrekbaarheid huurvergoedingen

Huurders die hun betaalde huur als beroepskosten in mindering willen brengen als beroepskost worden vanaf aanslagjaar 2024 verplicht bijkomende informatie te verstrekken in hun fiscale aangifte.

21/04/2022 De sociale bijdragen als zelfstandige in een notendop

Net zoals een werknemer sociale bijdragen moet betalen, dient ook een zelfstandige sociale bijdragen te betalen. Bijgevolg zal je bij de start van jouw eigen zaak, je ook moeten aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Aangezien hierover vaak vragen worden gesteld, geven wij graag een overzicht van de belangrijkste punten inzake de sociale bijdragen van zelfstandigen.

17/02/2020 Nieuw WVV voorziet dubbele uitkeringstest: de balans en liquiditeitstest

Dat er in het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen geen sprake meer is van het kapitaalbegrip bij de BV, is hoogstwaarschijnlijk oud nieuws voor u. Helaas valt door de afschaffing van het kapitaal ook de buffer voor de schuldeisers van de vennootschap weg. Om dit tegemoet te komen heeft de wetgever nieuwe wetsartikelen ingevoerd voor onder andere de winstuitkeringen. Zo zijn de winstuitkeringen in een besloten vennootschap voortaan onderworpen aan de balans- en liquiditeitstest. Let op, zowel de balans- als liquiditeitstest dient uitgevoerd te worden bij alle uitkeringen in de ruime zin. Bijgevolg zijn de testen niet louter van toepassing bij het uitkeren van dividenden en tantièmes, maar ook bij o.a. de inkoop van eigen aandelen, uitkeringen bij uittreding,…



Oudere berichten

21/11/2019 Aanvang, wijziging of stopzetting btw-werkzaamheid: binnenkort eindelijk digitaal mogelijk?

Vooraleer u een “economische activiteit” mag starten moet u zich laten inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Zij geven u vervolgens een ondernemingsnummer. Vervolgens moet u (als u een btw activiteit start) een btw-activatie aanvragen. Dat gebeurt voorlopig nog via het formulier 604A.

11/10/2019 Overheid wordt soepeler voor ondernemers die schenken aan liefdadigheid

Wanneer goederen niet verkocht worden, kan u als ondernemer zich afvragen wat u met de onverkoopbare voorraad gaat doen. Gaat u de voorraad verkopen aan sterk verminderde prijzen of zelfs weggooien? U zou de goederen ook kunnen wegschenken. Aangezien deze goederen ooit aangekocht werden, heeft u de btw hierop kunnen recupereren via de btw-aangifte. Nu rijst de vraag wat er op vlak van btw dient te gebeuren als de goederen niet verkocht worden, maar worden weggeschonken.

05/08/2019 De deadline voor het invullen van het UBO-register komt dichterbij

Organisaties zoals onder andere vennootschappen en vzw’s dienen hun uiteindelijke begunstigden voor het eerst te registreren in het UBO-register tegen ten laatste 30 september 2019. Het UBO-register werd via de wet van 18 september 2017 in België ingevoerd.

29/04/2019 Vaderschaps- en geboorteverlof voor zelfstandigen

Papa worden vanaf 1 mei 2019 wordt voordeliger voor zelfstandigen. Zo hebben zelfstandigen in hoofdberoep of meewerkende echtgenoot, die papa worden, recht op 10 dagen vaderschapsverlof en een uitkering.

Vragen over een nieuwsbericht?

Wij zijn beschikbaar van maandag tot donderdag van 8u30 tot 17u en op vrijdag van 08u30 tot 16u

Contacteer ons