Menu

Nieuw WVV voorziet dubbele uitkeringstest: de balans en liquiditeitstest

17/02/2020



Dat er in het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen geen sprake meer is van het kapitaalbegrip bij de BV, is hoogstwaarschijnlijk oud nieuws voor u. Helaas valt door de afschaffing van het kapitaal ook de buffer voor de schuldeisers van de vennootschap weg. Om dit tegemoet te komen heeft de wetgever nieuwe wetsartikelen ingevoerd voor onder andere de winstuitkeringen. Zo zijn de winstuitkeringen in een besloten vennootschap voortaan onderworpen aan de balans- en liquiditeitstest. Let op, zowel de balans- als liquiditeitstest dient uitgevoerd te worden bij alle uitkeringen in de ruime zin. Bijgevolg zijn de testen niet louter van toepassing bij het uitkeren van dividenden en tantièmes, maar ook bij o.a. de inkoop van eigen aandelen, uitkeringen bij uittreding,…

Wij leggen voor u de twee testen hieronder kort uit.

Balanstest

Met de balanstest zoals bepaald in artikel 5:142 WVV, ook gekend als de netto-actieftest, heeft de wetgever tot doel om solvabiliteit van de vennootschap na te gaan. Met deze test wordt gecontroleerd of alle schuldeisers (leveranciers, financiële instellingen,…) terugbetaald kunnen worden. Concreet zal de algemene vergadering pas een uitkering mogen toestaan als het eigen vermogen van de vennootschap niet onder nul zakt door de uitkeringen.

Nog een nieuwigheid in het nieuwe WVV is dat de balanstest uitgevoerd wordt op basis van de laatste goedgekeurde jaarrekening of van een recentere staat van activa en passiva. Dit houdt in dat de algemene vergadering winst kan uitkeren van een boekjaar dat nog niet werd afgesloten en dit op basis van een tussentijdse staat.


Liquiditeitstest


Zoals reeds vermeld, moet er naast de balanstest ook een liquiditeitstest, zoals beschreven in artikel 5:143 WVV, uitgevoerd worden alvorens er tot uitkering kan worden overgegaan. Bij de liquiditeitstest dient het bestuurslid na te gaan of vennootschap haar schulden nog kan voldoen naarmate deze opeisbaar worden en dit over een periode van minstens 12 maanden te rekenen vanaf de datum van de uitkering. Dit wil zeggen dat men vanuit de jaarrekening kan vertrekken om de liquiditeitstest te berekenen, maar dat het bestuursorgaan ook rekening moet houden met toekomstige ontwikkelingen van de onderneming.

Verder dient het bestuursorgaan een verslag op te stellen over de liquiditeitstest. In het verslag neemt het bestuursorgaan zijn bevindingen op alsook de gegevens waarop hij zich gebaseerd heeft bij de liquiditeitstest. Het verslag dient opgesteld te worden, maar moet niet worden neergelegd.


Sancties

Zoals hierboven vermeld, zijn de liquiditeits- en balanstest bij wet vastgelegd en moeten de twee testen aantonen dat er tot uitkering kan worden overgegaan. Stel dat de liquidititeitstest negatief is en er toch wordt overgegaan tot het uitkeren van dividenden, dan kan de vennootschap deze uitkeringen terugvorderen. Het bestuursorgaan is hierbij hoofdelijk aansprakelijk en dit zowel tegenover derden als tegenover de vennootschap.

Zo ziet u maar dat aan de balans- en liquiditeitstest best de nodige zorg wordt besteed alvorens er wordt overgegaan tot bijvoorbeeld het uitkeren van dividenden of tantièmes.

Bij ons boekhoudkantoor Fiscorum, gelegen in regio Gent, kan u terecht voor al uw vragen over de liquiditeits- en balanstest alsook voor het uitvoeren van de testen. Aarzel niet om ons te contacteren.

Voor meer informatie over de impact van het nieuwe WVV op uw bestaande BVBA verwijzen wij graag naar ons vorig nieuwsbericht.
 

Terug naar nieuws


Vragen over een nieuwsbericht?

Wij zijn beschikbaar van maandag tot donderdag van 8u30 tot 17u en op vrijdag van 08u30 tot 16u

Contacteer ons