Menu

Nieuwe voorwaarde voor aftrekbaarheid huurvergoedingen

19/02/2024



Huurders die hun betaalde huur als beroepskosten in mindering willen brengen als beroepskost worden vanaf aanslagjaar 2024 verplicht bijkomende informatie te verstrekken in hun fiscale aangifte.

Informatie plicht

Momenteel beschikt de fiscale administratie niet altijd over voldoende informatie om te verifiëren of de huurvergoedingen die de huurder als beroepskost heeft opgegeven, door de verhuurder worden aangegeven als huurinkomen.

Om dit probleem aan te verhelpen, is er vanaf aanslagjaar 2024 een bijkomende informatieverplichting ingevoerd. Hierdoor moeten zowel particulieren (die de huurvergoedingen voor het onroerend goed geheel of gedeeltelijk in aftrek brengen als werkelijke beroepskosten), als elke rechtspersoon die ertoe gehouden is een aangifte in de inkomstenbelasting in te dienen, een bijlage toevoegen aan hun aangifte.

Deze bijlage zal  de volgende informatie bevatten:

Naam, adres, rijksregisternummer of ondernemingsnummer van de verhuurder.
Adres van het onroerend goed of onroerende goederen.
Bedrag van de huurvergoedingen, per onroerend goed.
Het deel van de huurvergoedingen dat als beroepskost in aftrek is genomen.

Deze informatieverplichting middels de bijlage bij de aangifte geldt niet indien de huurvergoedingen gefactureerd werden door een verhuurder/belastingplichtige aan de huurder.

Aftrek huurvergoedingen

De aftrek van de huurvergoedingen zal niet langer kunnen worden

Indien voornoemde informatieverplichting niet wordt nageleefd door de huurder
Indien de huurvergoedingen betrekking hebben op een huurovereenkomst dewelke kosteloos werd geregistreerd omdat het onroerend goed uitsluitend bestemd is tot de huisvesting van een gezin of van een persoon, zullen de huurvergoedingen zonder meer niet langer aftrekbaar zijn.

De wetgever voorziet wel in een uitzondering voor huurvergoedingen dewelke betrekking hebben op een onroerend goed dat door de belastingplichtige wordt gehuurd met als uitsluitend doel de huisvesting van één of meer werknemers of bedrijfsleiders en, desgevallend, hun gezin ingevolge een wettelijke of contractuele verplichting.

Het is niet ondenkbeeldig dat de fiscus op basis van de informatieverplichting in de nabije toekomst gerichte controles zal uitvoeren.

Terug naar nieuws


21/04/2022 De sociale bijdragen als zelfstandige in een notendop

Net zoals een werknemer sociale bijdragen moet betalen, dient ook een zelfstandige sociale bijdragen te betalen. Bijgevolg zal je bij de start van jouw eigen zaak, je ook moeten aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Aangezien hierover vaak vragen worden gesteld, geven wij graag een overzicht van de belangrijkste punten inzake de sociale bijdragen van zelfstandigen.

17/02/2020 Nieuw WVV voorziet dubbele uitkeringstest: de balans en liquiditeitstest

Dat er in het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen geen sprake meer is van het kapitaalbegrip bij de BV, is hoogstwaarschijnlijk oud nieuws voor u. Helaas valt door de afschaffing van het kapitaal ook de buffer voor de schuldeisers van de vennootschap weg. Om dit tegemoet te komen heeft de wetgever nieuwe wetsartikelen ingevoerd voor onder andere de winstuitkeringen. Zo zijn de winstuitkeringen in een besloten vennootschap voortaan onderworpen aan de balans- en liquiditeitstest. Let op, zowel de balans- als liquiditeitstest dient uitgevoerd te worden bij alle uitkeringen in de ruime zin. Bijgevolg zijn de testen niet louter van toepassing bij het uitkeren van dividenden en tantièmes, maar ook bij o.a. de inkoop van eigen aandelen, uitkeringen bij uittreding,…

21/11/2019 Aanvang, wijziging of stopzetting btw-werkzaamheid: binnenkort eindelijk digitaal mogelijk?

Vooraleer u een “economische activiteit” mag starten moet u zich laten inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Zij geven u vervolgens een ondernemingsnummer. Vervolgens moet u (als u een btw activiteit start) een btw-activatie aanvragen. Dat gebeurt voorlopig nog via het formulier 604A.

Vragen over een nieuwsbericht?

Wij zijn beschikbaar van maandag tot donderdag van 8u30 tot 17u en op vrijdag van 08u30 tot 16u

Contacteer ons