Overheid wordt soepeler voor ondernemers die schenken aan liefdadigheid
11/10/2019Wanneer goederen niet verkocht worden, kan u als ondernemer zich afvragen wat u met de onverkoopbare voorraad gaat doen. Gaat u de voorraad verkopen aan sterk verminderde prijzen of zelfs weggooien? U zou de goederen ook kunnen wegschenken. Aangezien deze goederen ooit aangekocht werden, heeft u de btw hierop kunnen recupereren via de btw-aangifte. Nu rijst de vraag wat er op vlak van btw dient te gebeuren als de goederen niet verkocht worden, maar worden weggeschonken.
Principe
Wanneer een onderneming beslist om goederen gratis weg te schenken, dan wordt de onttrekking van de goederen in principe gelijkgesteld met een levering onder bezwarende titel. Concreet wilt dit zeggen dat wanneer de btw op de goederen in het verleden (gedeeltelijk) aftrekbaar was, de btw bij de schenking verschuldigd wordt.
Echter heeft de wetgever enkele uitzonderingen bij artikel 12, §1, 2° WBTW gevoegd waardoor in bepaalde situaties het wegschenken van goederen niet gelijkgesteld wordt met een levering onder bezwarende titel. Onder deze uitzonderingen valt het wegschenken van voedingsmiddelen en levensnoodzakelijke niet-voedingsmiddelen mits bepaalde voorwaarden nageleefd worden.
Voedingsmiddelen
Opdat er geen btw verschuldigd is op de weggeschonken voedingsmiddelen, moeten volgende voorwaarden voldaan zijn:
- Het gaat om voedingsmiddelen voor menselijke consumptie.
- De voedingsmiddelen kunnen op grond van hun intrinsieke kenmerken niet meer verkocht worden tegen de oorspronkelijke voorwaarden in het reguliere economische circuit. Concreet zijn dit goederen die bijna vervallen of waarbij de verpakking beschadigd is.
- Het gaat niet om geestrijke dranken. Niet-geestrijke dranken zijn wel toegelaten.
- De goederen worden geschonken aan behoeftige personen, geregistreerde voedselbanken, lokale besturen zoals bijvoorbeeld OCMW’s of erkende lokale liefdadigheidsinstellingen.
-
Verder is het ook toegelaten om de goederen te verwerken in de vorm van voedselpakketten of maaltijden.
Levensnoodzakelijke niet-voedingsmiddelen
Verder kan ook het wegschenken van levensnoodzakelijke niet-voedingsmiddelen vrij van btw gebeuren. Onder deze goederen vallen de verbruiksgoederen die de levenskwaliteit van personen in armoede kunnen verbeteren. Luxegoederen kunnen geenszins onder de vrijstelling vallen. Volgende goederen echter wel:
- Noodzakelijke hygiëneproducten zoals zeep, tandpasta, …
- Huishoudmiddelen zoals vuilniszakken, wasproducten,…
- Toiletpapier en wegwerphanddoeken,…
- Kleding en schoenen
- …
Net zoals bij de voedingsmiddelen, moet het gaan om goederen die op grond van hun intrinsieke kenmerken niet meer verkocht kunnen worden tegen de oorspronkelijke voorwaarden in het reguliere economische circuit.
Ook dienen deze goederen in het kader van liefdadigheidsdoeleinden geschonken te zijn opdat er geen btw verschuldigd zou zijn op de goederen.
De btw die oorspronkelijk gerecupereerd werd op de weggeschonken middelen, blijft ongewijzigd. Zo dient de aftrekbare btw dus niet geregulariseerd te worden in de btw-aangifte. Let op, er dient per schenking wel een document opgesteld te worden tussen de schenker en ontvanger van de goederen. In dit document worden o.a. de geschonken goederen omschreven, gegevens van de schenker en ontvanger, het aantal goederen,…
Als u dus beslist om overschotten weg te schenken aan een goed doel helpt u hiermee niet alleen behoeftige personen, maar heeft de wetgever er ook voor gezorgd dat het vrij van btw geschonken kan worden. De wetgever heeft dus niet alleen aan de goede doelen gedacht, maar stimuleert hierdoor ook de ondernemers om de goederen weg te schenken!
Een werknemer of bedrijfsleider die beroepsverplaatsingen maakt met zijn eigen wagen, kan van zijn vennootschap/werkgever een terugbetaling krijgen van die gemaakte autokosten.
Huurders die hun betaalde huur als beroepskosten in mindering willen brengen als beroepskost worden vanaf aanslagjaar 2024 verplicht bijkomende informatie te verstrekken in hun fiscale aangifte.
Vzw’s, internationale vzw’s (of ‘ivzw’s’) en private stichtingen zijn onderworpen aan een taks tot vergoeding der successierechten of patrimoniumtaks van 0,17% op de waarde van hun bezittingen.
Vragen over een nieuwsbericht?
Wij zijn beschikbaar van maandag tot donderdag van 8u30 tot 17u en op vrijdag van 08u30 tot 16u