Menu

Vaderschaps- en geboorteverlof voor zelfstandigen

29/04/2019



Papa worden vanaf 1 mei 2019 wordt voordeliger voor zelfstandigen. Zo hebben zelfstandigen in hoofdberoep of meewerkende echtgenoot, die papa worden, recht op 10 dagen vaderschapsverlof en een uitkering.

Toepassingsgebied

De regeling is van toepassing voor kinderen geboren vanaf 1 mei 2019. Er zijn wel enkele voorwaarden aan gekoppeld. Zo is de regeling voorzien voor een zelfstandige of helper in hoofdberoep en voor de meewerkende partner met maxi-statuut (geen eigen sociaal statuut maar volledig verzekerd in het sociaal statuut van de zelfstandigen).

De persoon in kwestie moet de vader of meeouder zijn van het kind. Er moet een wettelijke afstammingsband zijn.

Wanneer er geen wettelijke afstammingsband is, maar wel samenwoning zijn volgende scenario’s van toepassing.

Wat houdt het concreet in?

De vader of meeouder krijgt recht op maximum 10 dagen vaderschaps- of geboorteverlof waarbij hij zijn activiteit volledig onderbreekt. Er kan ook geopteerd worden om halve dagen op te nemen, maar het verlof moet opgenomen worden binnen een periode van 4 maanden.

Tijdens deze periode ontvangt de vader of meeouder een uitkering van € 80,82 per verlofdag of dus met een maximum van € 808,20 in totaal.

Wanneer de vader of meeouder in kwestie liever opteert om te blijven werken, heeft hij recht op 8 dagen verlof met daarboven op 15 gratis dienstencheques.

Aanvraag verlof  

De aanvraag kan ingediend worden vanaf 1 mei 2019, voor kinderen geboren vanaf die datum.

Terug naar nieuws


19/02/2024 Nieuwe voorwaarde voor aftrekbaarheid huurvergoedingen

Huurders die hun betaalde huur als beroepskosten in mindering willen brengen als beroepskost worden vanaf aanslagjaar 2024 verplicht bijkomende informatie te verstrekken in hun fiscale aangifte.

21/04/2022 De sociale bijdragen als zelfstandige in een notendop

Net zoals een werknemer sociale bijdragen moet betalen, dient ook een zelfstandige sociale bijdragen te betalen. Bijgevolg zal je bij de start van jouw eigen zaak, je ook moeten aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Aangezien hierover vaak vragen worden gesteld, geven wij graag een overzicht van de belangrijkste punten inzake de sociale bijdragen van zelfstandigen.

17/02/2020 Nieuw WVV voorziet dubbele uitkeringstest: de balans en liquiditeitstest

Dat er in het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen geen sprake meer is van het kapitaalbegrip bij de BV, is hoogstwaarschijnlijk oud nieuws voor u. Helaas valt door de afschaffing van het kapitaal ook de buffer voor de schuldeisers van de vennootschap weg. Om dit tegemoet te komen heeft de wetgever nieuwe wetsartikelen ingevoerd voor onder andere de winstuitkeringen. Zo zijn de winstuitkeringen in een besloten vennootschap voortaan onderworpen aan de balans- en liquiditeitstest. Let op, zowel de balans- als liquiditeitstest dient uitgevoerd te worden bij alle uitkeringen in de ruime zin. Bijgevolg zijn de testen niet louter van toepassing bij het uitkeren van dividenden en tantièmes, maar ook bij o.a. de inkoop van eigen aandelen, uitkeringen bij uittreding,…

Vragen over een nieuwsbericht?

Wij zijn beschikbaar van maandag tot donderdag van 8u30 tot 17u en op vrijdag van 08u30 tot 16u

Contacteer ons