Menu

De deadline voor het invullen van het UBO-register komt dichterbij

05/08/2019



Organisaties zoals onder andere vennootschappen en vzw’s dienen hun uiteindelijke begunstigden voor het eerst te registreren in het UBO-register tegen ten laatste 30 september 2019. Het UBO-register werd via de wet van 18 september 2017(*) in België ingevoerd.

Doel

Het UBO-register zal door de Federale Overheidsdienst Financiën elektronisch worden bijgehouden en heeft als doel het witwassen van geld en de financiering van terrorisme tegen te houden.

Met het register wilt de overheid informatie ter beschikking stellen over de uiteindelijke begunstigden van (internationale) vzw’s en stichtingen, vennootschappen, trusts en fiducieën en gelijkaardige juridische entiteiten.

Wie zijn de uiteindelijke begunstigden?

Bij de vennootschappen betekent dit concreet dat de personen die (on)rechtstreeks meer dan 25% van de stemrechten of aandelen van deze vennootschap bezitten, geregistreerd moeten worden in UBO-register. Ook natuurlijke personen die macht hebben over de vennootschap via bijvoorbeeld een aandeelhoudersovereenkomst, vetorecht,… worden aanzien als uiteindelijke begunstigden. Stel dat op basis van deze criteria geen uiteindelijke begunstigde kan worden aangeduid, dan zullen de natuurlijke personen die behoren tot het hoger leidinggevend personeel kwalificeren als uiteindelijke begunstigden.

In het kader van de (internationale) vzw’s en stichtingen zullen het onder andere de leden van de raad van bestuur, personen die de vereniging kunnen vertegenwoordigen, de stichters,… zijn die aangeduid worden als uiteindelijke begunstigden.

Indien de organisatie een trust of fiducie is, gelden er andere criteria.

Het is zo dat enkel natuurlijke personen kunnen worden aangemerkt als uiteindelijke begunstigden. Rechtspersonen worden bijgevolg uitgesloten.

Welke informatie en wat bij wijzigingen?

Eenmaal bepaald is welke personen kwalificeren als uiteindelijke begunstigden, dient de vennootschap, vzw, stichting,… informatie zoals onder andere de naam, verblijfsadres en identificatienummer van de begunstigden elektronisch door te geven aan de overheid. Al deze gegevens zullen vervolgens verzameld worden in het UBO-register.

Indien later de gegevens over de uiteindelijke begunstigden zouden wijzigen, dan dient het UBO-register aangepast te worden. De aanpassingen dienen binnen één maand na de wijziging doorgegeven te worden.

Sancties

De strafrechtelijke boetes bedragen minstens 400 EUR en kunnen oplopen tot 40.000 EUR. Verder kan ook een administratieve boete worden opgelegd van 250 EUR tot zelfs 50.000 EUR. Belangrijk dus om de gegevens over de uiteindelijk begunstigden correct en tijdig door te geven alsook bij te houden.

(*) Wet van 18 september 2017 betreffende de voorkoming van witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten, Belgisch Staatsblad, 6 oktober 2017

Terug naar nieuws


19/02/2024 Nieuwe voorwaarde voor aftrekbaarheid huurvergoedingen

Huurders die hun betaalde huur als beroepskosten in mindering willen brengen als beroepskost worden vanaf aanslagjaar 2024 verplicht bijkomende informatie te verstrekken in hun fiscale aangifte.

21/04/2022 De sociale bijdragen als zelfstandige in een notendop

Net zoals een werknemer sociale bijdragen moet betalen, dient ook een zelfstandige sociale bijdragen te betalen. Bijgevolg zal je bij de start van jouw eigen zaak, je ook moeten aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Aangezien hierover vaak vragen worden gesteld, geven wij graag een overzicht van de belangrijkste punten inzake de sociale bijdragen van zelfstandigen.

17/02/2020 Nieuw WVV voorziet dubbele uitkeringstest: de balans en liquiditeitstest

Dat er in het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen geen sprake meer is van het kapitaalbegrip bij de BV, is hoogstwaarschijnlijk oud nieuws voor u. Helaas valt door de afschaffing van het kapitaal ook de buffer voor de schuldeisers van de vennootschap weg. Om dit tegemoet te komen heeft de wetgever nieuwe wetsartikelen ingevoerd voor onder andere de winstuitkeringen. Zo zijn de winstuitkeringen in een besloten vennootschap voortaan onderworpen aan de balans- en liquiditeitstest. Let op, zowel de balans- als liquiditeitstest dient uitgevoerd te worden bij alle uitkeringen in de ruime zin. Bijgevolg zijn de testen niet louter van toepassing bij het uitkeren van dividenden en tantièmes, maar ook bij o.a. de inkoop van eigen aandelen, uitkeringen bij uittreding,…

Vragen over een nieuwsbericht?

Wij zijn beschikbaar van maandag tot donderdag van 8u30 tot 17u en op vrijdag van 08u30 tot 16u

Contacteer ons