Menu

Aanvang, wijziging of stopzetting btw-werkzaamheid: binnenkort eindelijk digitaal mogelijk?

21/11/2019



Start btw-activiteit

Vooraleer u een “economische activiteit” mag starten moet u zich laten inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Zij geven u vervolgens een ondernemingsnummer.

Vervolgens moet u (als u een btw activiteit start) een btw-activatie aanvragen. Dat gebeurt voorlopig nog via het formulier 604A.

Wijzigingen en stopzettingen

De btw-administratie moet ook verwittigd worden als u uw zaak stopt of als er een wijziging is in  benaming of de activiteit. Een wijziging geeft u aan via formulier 604B, een stopzetting via formulier 604C.

Weldra digitaal

Vanaf 1 januari 2020 zou u deze formulieren niet langer via de post dienen te verzenden. U zou vanaf die datum de aangiften van aanvang, wijziging én stopzetting van activiteit verplicht digitaal moeten indienen.

De applicatie is momenteel nog niet klaar maar zou dat vanaf 1 januari 2020 wel moeten zijn …

We kunnen als Erkende beroepsbeoefenaars deze verder digitaliseren alleen maar toejuichen. We kunnen alleen maar hopen dat de applicatie (die blijkbaar nog in ontwikkeling is), tijdig klaar is én bijkomend op een degelijke manier werkt!

 

Terug naar nieuws


19/02/2024 Nieuwe voorwaarde voor aftrekbaarheid huurvergoedingen

Huurders die hun betaalde huur als beroepskosten in mindering willen brengen als beroepskost worden vanaf aanslagjaar 2024 verplicht bijkomende informatie te verstrekken in hun fiscale aangifte.

21/04/2022 De sociale bijdragen als zelfstandige in een notendop

Net zoals een werknemer sociale bijdragen moet betalen, dient ook een zelfstandige sociale bijdragen te betalen. Bijgevolg zal je bij de start van jouw eigen zaak, je ook moeten aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Aangezien hierover vaak vragen worden gesteld, geven wij graag een overzicht van de belangrijkste punten inzake de sociale bijdragen van zelfstandigen.

17/02/2020 Nieuw WVV voorziet dubbele uitkeringstest: de balans en liquiditeitstest

Dat er in het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen geen sprake meer is van het kapitaalbegrip bij de BV, is hoogstwaarschijnlijk oud nieuws voor u. Helaas valt door de afschaffing van het kapitaal ook de buffer voor de schuldeisers van de vennootschap weg. Om dit tegemoet te komen heeft de wetgever nieuwe wetsartikelen ingevoerd voor onder andere de winstuitkeringen. Zo zijn de winstuitkeringen in een besloten vennootschap voortaan onderworpen aan de balans- en liquiditeitstest. Let op, zowel de balans- als liquiditeitstest dient uitgevoerd te worden bij alle uitkeringen in de ruime zin. Bijgevolg zijn de testen niet louter van toepassing bij het uitkeren van dividenden en tantièmes, maar ook bij o.a. de inkoop van eigen aandelen, uitkeringen bij uittreding,…

Vragen over een nieuwsbericht?

Wij zijn beschikbaar van maandag tot donderdag van 8u30 tot 17u en op vrijdag van 08u30 tot 16u

Contacteer ons