Menu

De sociale bijdragen als zelfstandige in een notendop

21/04/2022



Net zoals een werknemer sociale bijdragen moet betalen, dient ook een zelfstandige sociale bijdragen te betalen. Bijgevolg zal je bij de start van jouw eigen zaak, je ook moeten aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Aangezien hierover vaak vragen worden gesteld, geven wij graag een overzicht van de belangrijkste punten inzake de sociale bijdragen van zelfstandigen.

Aansluiting sociaal verzekeringsfonds

Zoals reeds aangehaald, dien je als zelfstandige aangesloten te zijn bij een sociaal verzekeringsfonds. Aangezien ons boekhoudkantoor ook de oprichtingsformaliteiten van starters in orde brengt, kunnen wij ook de aansluiting in orde brengen bij een sociaal verzekeringsfonds naar keuze.

Sociale bijdragen zelfstandige

Eenmaal de aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds in orde is, zal je per kwartaal een afrekening ontvangen om de kwartaalbijdrage te betalen. Deze kwartaalbijdrage is in eerste instantie afhankelijk van de categorie als zelfstandige. Zo kan je zelfstandige zijn in o.a. hoofdberoep, bijberoep, als student-zelfstandige of meewerkende echtgenoot.

Een tweede aspect dat de kwartaalbijdrage bepaalt, is uiteraard het inkomen van de zelfstandige. Begin je net als zelfstandige, dan is het soms moeilijk om het inkomen te bepalen. Het is mogelijk om eerst de minimumbijdrage te betalen en op het einde van het jaar, wanneer het inkomen beter kan worden geschat, de berekeningsbasis van de sociale bijdragen aan te passen.
Concreet zal er dan een regularisatie zijn van sociale bijdragen. Het is zeer belangrijk om de sociale bijdragen als zelfstandige te laten berekenen op basis van een correct geschat inkomen om een (hoge) afrekening van sociale bijdragen te vermijden. 

Deze afrekening van sociale bijdragen komt zo’n 2 à 3 jaar later aangezien het sociaal verzekeringsfonds ondertussen op de hoogte werd gesteld van jouw definitief inkomen. Aan de hand van jouw definitief inkomen kunnen ze namelijk nagaan of er voldoende voorschotten aan sociale zekerheidsbijdragen werden betaald. Zo ja, zal er een teruggave zijn. Waren de voorschotten die geïnd werden door middel van kwartaalbijdragen toch onvoldoende? Dan zal je een afrekening voor de sociale bijdragen van dat bepaald jaar ontvangen.

In sommige situaties is het mogelijk om te kunnen genieten van een starterskorting sociale bijdragen. Ons team van boekhouders en fiscalisten gaan graag voor jou na of je hiervoor al dan niet in aanmerking zou kunnen komen.

Opbouw sociale rechten

Aangezien je als zelfstandige sociale bijdragen gaat betalen, dan bouw je natuurlijk ook bepaalde rechten op. Zo kan je in moederschaps- of vaderschapsverlof gaan bij de geboorte van jouw kind. Ook in geval van ziekte kan je genieten van een dagvergoeding in geval van arbeidsongeschiktheid. Uiteraard zorgt de betaling van de sociale bijdragen ervoor dat pensioen kan worden opgebouwd.

Heeft u verder nog vragen over de sociale bijdragen als zelfstandige of wenst u bijstand bij het aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds? Ons team staat u graag bij met raad en daad! Aarzel niet om ons te contacteren.

 

Terug naar nieuws


19/02/2024 Nieuwe voorwaarde voor aftrekbaarheid huurvergoedingen

Huurders die hun betaalde huur als beroepskosten in mindering willen brengen als beroepskost worden vanaf aanslagjaar 2024 verplicht bijkomende informatie te verstrekken in hun fiscale aangifte.

17/02/2020 Nieuw WVV voorziet dubbele uitkeringstest: de balans en liquiditeitstest

Dat er in het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen geen sprake meer is van het kapitaalbegrip bij de BV, is hoogstwaarschijnlijk oud nieuws voor u. Helaas valt door de afschaffing van het kapitaal ook de buffer voor de schuldeisers van de vennootschap weg. Om dit tegemoet te komen heeft de wetgever nieuwe wetsartikelen ingevoerd voor onder andere de winstuitkeringen. Zo zijn de winstuitkeringen in een besloten vennootschap voortaan onderworpen aan de balans- en liquiditeitstest. Let op, zowel de balans- als liquiditeitstest dient uitgevoerd te worden bij alle uitkeringen in de ruime zin. Bijgevolg zijn de testen niet louter van toepassing bij het uitkeren van dividenden en tantièmes, maar ook bij o.a. de inkoop van eigen aandelen, uitkeringen bij uittreding,…

21/11/2019 Aanvang, wijziging of stopzetting btw-werkzaamheid: binnenkort eindelijk digitaal mogelijk?

Vooraleer u een “economische activiteit” mag starten moet u zich laten inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Zij geven u vervolgens een ondernemingsnummer. Vervolgens moet u (als u een btw activiteit start) een btw-activatie aanvragen. Dat gebeurt voorlopig nog via het formulier 604A.

Vragen over een nieuwsbericht?

Wij zijn beschikbaar van maandag tot donderdag van 8u30 tot 17u en op vrijdag van 08u30 tot 16u

Contacteer ons