Vaderschaps- en geboorteverlof voor zelfstandigen
29/04/2019Papa worden vanaf 1 mei 2019 wordt voordeliger voor zelfstandigen. Zo hebben zelfstandigen in hoofdberoep of meewerkende echtgenoot, die papa worden, recht op 10 dagen vaderschapsverlof en een uitkering.
Toepassingsgebied
De regeling is van toepassing voor kinderen geboren vanaf 1 mei 2019. Er zijn wel enkele voorwaarden aan gekoppeld. Zo is de regeling voorzien voor een zelfstandige of helper in hoofdberoep en voor de meewerkende partner met maxi-statuut (geen eigen sociaal statuut maar volledig verzekerd in het sociaal statuut van de zelfstandigen).
De persoon in kwestie moet de vader of meeouder zijn van het kind. Er moet een wettelijke afstammingsband zijn.
- Kind tijdens huwelijk: wettelijke afstammingsband staat automatisch vast ten aanzien van beide echtgenoten
- Kind en niet gehuwd: de vader of meeouder zal het kind moeten erkennen om zo de wettelijke afstammingsband te bekomen
Wanneer er geen wettelijke afstammingsband is, maar wel samenwoning zijn volgende scenario’s van toepassing.
- Wettelijke samenwoning: Wanneer de persoon in kwestie samenwoont met de persoon die een wettelijke afstammingsband heeft en waarbij het kind gedomicilieerd is, kan hij een aanvraag doen voor het verlof te verkrijgen.
- Feitelijke samenwoning: Een aanvraag kan ingediend worden wanneer de persoon op het ogenblik van de geboorte minstens drie jaar onafgebroken samenwoont met de persoon die een afstammingsband heeft met het kind.
Wat houdt het concreet in?
De vader of meeouder krijgt recht op maximum 10 dagen vaderschaps- of geboorteverlof waarbij hij zijn activiteit volledig onderbreekt. Er kan ook geopteerd worden om halve dagen op te nemen, maar het verlof moet opgenomen worden binnen een periode van 4 maanden.
Tijdens deze periode ontvangt de vader of meeouder een uitkering van € 80,82 per verlofdag of dus met een maximum van € 808,20 in totaal.
Wanneer de vader of meeouder in kwestie liever opteert om te blijven werken, heeft hij recht op 8 dagen verlof met daarboven op 15 gratis dienstencheques.
Aanvraag verlof
De aanvraag kan ingediend worden vanaf 1 mei 2019, voor kinderen geboren vanaf die datum.
- De aanvraag moet gebeuren bij het sociaal verzekeringsfonds van de vader of meeouder
- De aanvraag moet gebeuren per aangetekende brief
- De aanvraag moet uiterlijk ingediend worden in het kwartaal volgend op het kwartaal waarin de geboorte heeft plaatsgevonden (bv. een geboorte die plaatsvindt op 6 juli 2019; aanvraag moet ten laatste ingediend worden tegen 31 december 2019)
Een werknemer of bedrijfsleider die beroepsverplaatsingen maakt met zijn eigen wagen, kan van zijn vennootschap/werkgever een terugbetaling krijgen van die gemaakte autokosten.
Huurders die hun betaalde huur als beroepskosten in mindering willen brengen als beroepskost worden vanaf aanslagjaar 2024 verplicht bijkomende informatie te verstrekken in hun fiscale aangifte.
Vzw’s, internationale vzw’s (of ‘ivzw’s’) en private stichtingen zijn onderworpen aan een taks tot vergoeding der successierechten of patrimoniumtaks van 0,17% op de waarde van hun bezittingen.
Vragen over een nieuwsbericht?
Wij zijn beschikbaar van maandag tot donderdag van 8u30 tot 17u en op vrijdag van 08u30 tot 16u